SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile cukru jest w

  • Co jeść przed treningiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10682 Data: 2017-07-03 09:44:46
  • [...] nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają się różne teorie, ale cały czas krążą one w obszarze mniejszego lub większego prawdopodobieństwa. Podsumowanie Zobacz, ile możesz zrobić dla siebie, dla zdrowia, dla większej kontroli procesów starzenia się. To niby oczywiste porady i pewnie znasz je na pamięć, ale czy rzeczywiście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5444 Data: 2019-04-07 08:28:42
  • Jak wiadomo, Twój styl życia, a w szczególności, to, co jesz i ile się ruszasz, wpływa na zdrowie mózgu. Istnieją jednak i inne czynniki, które wpływają na kondycję i starzenie się tego narządu. Naukowcy z Wydziału Neurologii Klinicznej Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim przeanalizowali skany mózgów ponad 40 000 Brytyjczyków w wieku powyżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 811 Data: 2024-04-10 13:02:00
  • Czy sól wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i wysoka zawartość soli. Uczestnicy mieli zjeść tyle makaronu, ile potrzebują, by poczuć się najedzonym. Później naukowcy zakwestionowali to, jak bardzo byli oni pełni, a w jakim stopniu bardziej kierowali się uczuciem przyjemności z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1464 Data: 2018-12-14 09:18:26
  • Jagody goji, a zdrowie metaboliczne

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] dlatego traktowałbym je uzupełniająco.  Z kolei zaburzenia metabolizmu glukozy (np. szybkość jej usuwania z krążenia w odpowiedzi na insulinę) i wrażliwość na insulinę (ile insuliny trzeba, by obniżyć stężenie cukru we krwi) obrazują problemy metaboliczne występujące w ustroju. Podwyższone stężenie glukozy i insuliny są nieodłącznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1974 Data: 2022-11-25 09:33:47
  • [...] którym zależy na obu głównych składnikach suplementu Warto wspomnieć o dodatkach, jakie znajdują się w gainerach. Spotkać można w odżywkach dodatek kreatyny i tauryny. O ile obecność kreatyny można w jakiś sposób jeszcze uzasadnić, choćby ze względu na jej potencjał anaboliczny, który ma na celu podnieść efektywność produktu, o tyle tauryna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5601 Data: 2017-05-19 22:51:35
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7396 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • [...] o sylwetkę nie musi być ani trudne ani nudne. Frużelina to świetny dodatek do wielu dań, urozmaici niejeden posiłek i zaspokoi chęć na coś pysznego. Bez konsekwencji (o ile oczywiście nie zjesz całego opakowania na raz), ponieważ nie zawiera rafinowanych cukrów. Wszystkie kalorie zawarte w produkcie pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4696 Data: 2019-01-13 14:11:04
  • Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 716 Data: 2023-10-27 10:16:59
  • [...] posiłkiem, gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania? Podsumowanie Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z uwzględnieniem kaloryczności dodatków i sosów. Wybierając warianty z rybami o niskiej zawartości tłuszczu, unikając nadmiernych ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 641 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Kreatyna - dlaczego puchnę?

    Artykuł
    Suplementy

    [...] jest dość powszechnym zjawiskiem. Wiele osób nie wiąże jakości użytych produktów w diecie z występowaniem tego typu zjawiska, sugerując, że tak działa kreatyna. O ile wykluczenie cukru, nadmiaru sodu czy nabiału czasem znacznie poprawia jakość sylwetki, o tyle czasem trudno namierzyć przyczynę i nawet na dobrze dopracowanej diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14169 Data: 2017-07-18 09:23:28
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 9,1 g sezamie – 7,9 g jeżynach – 5,3 g fasoli czerwonej – 25 g wiórkach kokosowych – 21,1 g Jak widać dostarczenie 30-40 g błonnika nie jest wielką trudnością, oczywiście o ile mamy odpowiednio zbilansowaną dietę. Podsumowanie Bezwzględnie warto uwzględnić produkty bogate w błonnik. Powinny być one nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2343 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4429 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • Co zamiast ryżu na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4515 Data: 2017-11-19 10:47:41
  • [...] większe ilości insuliny, w sposób kompensacyjny). Insulina a rak piersi Rak piersi jest często spotykany. Według statystyk jest na drugim miejscu zaraz za rakiem płuc. O ile nowotwory płuc cechuje wysoka śmiertelność i bardzo kiepsko rokują, o tyle rak piersi jest groźny, ale zabija o wiele mniej kobiet. Niemniej to, że nie występuje na samym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1118 Data: 2021-05-10 09:33:37
  • [...] innych chemicznych dodatków. Za zaletę można uznać także niską kaloryczność takiej diety, jest to szczególnie ważne dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów.  Minusy O ile wśród osób redukujących, niska kaloryczność diety jest plusem, tak u całej reszty niekoniecznie. Niska wartość energetyczna większości produktów może utrudnić zebranie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3196 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • [...] dodatkiem do naszej diety. Szczególnie w obecnych czasach, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy produktami z ogromną ilością cukrów prostych, a nasze dzieci narzucane mają reklamy różnego rodzaju słodyczy, jako zdrowych i pożywnych. Warto przemyśleć nasze odżywianie i zastąpić cukry proste na tyle, na ile jesteśmy w stanie. Artykuł sponsorowany

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5862 Data: 2018-11-06 00:22:02
  • Co zamiast kanapek, czyli jak poprawić swoje odżywianie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 762 Data: 2023-12-14 14:31:32
  • Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest łatwy. Wymaga od osoby trenującej opanowania wiedzy z zakresu odżywiania, treningu, jak i wsparcia suplementacyjnego. O ile podczas okresu budowania masy mięśniowej można było sobie pozwolić na pewne odstępstwa, o tyle podczas okresu odchudzania trzeba wyliczyć bilans dobowy, jak i trzymać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8208 Data: 2017-06-19 09:29:47
  • 7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o jogurcie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2078 Data: 2019-03-03 15:14:35